Bilişsel Davranışçı Terapi Ankara
Bilişsel davranışçı terapi Ankara, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların ve şikayetlerin ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen özel bir uygulamadır. Bu uygulama tek başına veya ilaç tedavisi ile birlikte yapılabilir. Yazımızın devamında ‘’Bilişsel davranışçı terapi nasıl yapılır?’’, ‘’Bilişsel davranışçı terapinin yararları nelerdir?’’ ve ‘’Bilişsel davranışçı terapi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bilişsel davranışçı terapi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
Bilişsel davranışçı terapi, duygu ve düşünce kalıpları ile davranışlar ve bilişsel faaliyetler arasındaki etkileşimi anlamak, bu sayede de çeşitli psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla kullanılan özel bir psikoterapi uygulamasıdır. Bilişsel davranışçı terapi sayesinde olumlu ve olumsuz düşünce kalıpları tanımlanabilir, bireyin bu düşünceler hakkında farkındalık kazanması sağlanabilir. Terapi boyunca öğrenilen yöntemler ve görevler ile bu düşünce kalıplarını aşmaya yönelik uygulamalar yapılabilir. Bilişsel davranışçı terapi günümüzde başta kaygı bozuklukları olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Neden Yapılır?
Bilişsel davranışçı terapi, davranışlar, duygular ve düşünceler arasındaki etkileşimi araştırmak, bu sayede de bireyin yaşamını zorlaştıran olumsuz düşünce kalıplarını belirleyip bunları ortadan kaldırmak için yapılır. Bahsi geçen düşünce kalıpları hakkında farkındalık edinen bireyler çok daha kolay bir şekilde bu düşünce örüntülerini tanıyabilir, ne gibi olumsuz davranışlara ve duygulara yol açtıklarını kavrayabilirler. Böylece bu düşünceler ve davranışlar üzerinde kontrol sahibi olurlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Bilişsel davranışçı terapi şu gibi durumlarda tercih edilebilir:
- Sosyal kaygı bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu ve panik bozukluk gibi kaygı bozukluklarının neden ortaya çıktığını araştırmak ve bu kaygı bozukluklarını ortadan kaldırmak için çeşitli uygulamalar gerçekleştirmek.
- Depresyon tedavisi süresince bireyin tedavi sürecini desteklemek ve depresyonun kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak.
- Yeme bozukluklarını ve yeme bozukluklarına eşlik eden olumsuz beden algısı gibi sorunları ortadan kaldırmak.
- Stresle başa çıkmada bireye yardımcı olmak.
- Travma sonrası stres bozukluğu ve OKB gibi sorunlarla başa çıkmak için bireye özel stratejiler geliştirmek.
- Davranış problemlerini ve uyum sorunlarını gidermek için özel çalışmalar yürütmek.
- Yas sürecinde, ilişki problemlerinde, öfke kontrol bozukluğunda ve iş yaşamı ile ilgili sorunlarda bireye destek olmak.
Bilişsel davranışçı terapi bahsi geçen durumlarda tercih edilebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Kimlere Yapılabilir?
Bilişsel davranışçı terapi hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanabilen bir psikoterapi tekniğidir. Bu uygulama genellikle anksiyete bozukluklarına, travma sonrası stres bozukluğuna, obsesif kompulsif bozukluğa ve yeme bozukluğu gibi sorunlara sahip olan bireylere uygulanır ve son derece başarılı sonuçlar verir.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Avantajları Nelerdir?
Bilişsel davranışçı terapinin avantajları arasında şunlar yer almaktadır:
- Bireyin, yaşamının geri kalanında da kullanabileceği beceriler geliştirmesine yardımcı olur.
- Tamamen kişiye özel olarak planlanır ve kurgulanır.
- Terapi ve tedavi süreci benzer uygulamalara kıyasla çok daha etkili ve kısa sürelidir.
- İlaç kullanımı gerektirmez. Bununla birlikte ilaç tedavisi ile birlikte de yapılabilir.
- Bireyin sahip olduğu şikayetlere ve bu şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik özel görevler, işlemler ve uygulamalar içerir.
Bilişsel davranışçı terapinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Kadar Sürer?
Bilişsel davranışçı terapi, bireyin terapiye başvurma nedenine ve deneyimlediği şikayetlerin şiddetine göre 4 ila 12 ay kadar sürebilir. Çoğu birey 14 ila 16 görüşme sonrasında terapiye ihtiyaç duymayı bırakır. Bununla birlikte bazı bireylerin terapi süreci bahsi geçen süreden çok daha kısa veya biraz daha uzun sürebilmektedir. Bu gibi detaylar psikolog tarafından tamamen kişiye özel olarak planlanır. Bahsi geçen planlama tamamlandıktan sonra psikolog, bilişsel davranışçı terapinin süresi gibi konular hakkında danışanını detaylı olarak bilgilendirir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Nasıl Yapılır?
Bilişsel davranışçı terapinin ilerleme şekli, bireyin ihtiyaçlarına ve taleplerine özel olarak planlanır. Bu süreçte ilk olarak bireyle, bireyin şikayetlerinin dinlendiği özel bir görüşme yapılır. Bu görüşmenin ardından ise elde edilen veriler ışığında uygulamanın detayları planlanır. Bilişsel davranışçı terapi sırasında bireyin sahip olduğu şikayetlerin nedenlerini araştırmaya ve bu nedenler üzerinde farkındalık oluşturmaya yönelik uygulamalar yapılır. Daha sonra ise kontrollü maruz bırakma, atılganlık eğitimi, problem çözme etkinlikleri, davranışsal deneyler ve düzenli görevler sayesinde sahip olunan şikayetlerin üzerine gidilir.
Ankara Bilişsel Davranışçı Terapi Fiyatları
Ankara bilişsel davranışçı terapi fiyatları, terapi uygulamasının detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.