Yas Süreci Terapisi Ankara

    Yas süreci terapisi Ankara, yas sürecinde olan bireyi, bu süreçte desteklemek ve yas sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak amacıyla yapılan uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Yas süreci Ankara ne kadar sürer?’’, ‘’Yas sürecinin aşamaları nelerdir?’’, ‘’Yas sürecinde olma belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Yas süreci neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yas süreci terapisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Yas Süreci Nedir?

    Yas süreci, bireylerin önemli bir kaybın ardından deneyimledikleri duygusal, düşüncesel ve davranışsal değişimlerin tümü olarak tanımlanabilir. Bu süreçte birey çeşitli yas evrelerinden geçer. Bahsi geçen evreler her zaman belli bir sırayla gerçekleşmeyebilir. Birey, bu evreler sırasında, deneyimlediği hislerin ve şikayetlerin şiddetine göre günlük yaşamının olumsuz etkilendiğini hissedebilir. Eğer yas süreci belli bir zaman aralığında sonlanmamışsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

    Yas Sürecinin Evreleri Nelerdir?

    Yas sürecinin aşamaları bu şekilde sıralanabilir.

    • İnkar: Yas sürecine giren bir bireyin verdiği ilk tepki genellikle inkar, reddetmedir. Birey yaşadığı kaybı kabullenmek istemez.
    • Öfke: İnkarın ardından birey, kaybın veya değişikliğin neden olduğu öfke ve hiddet duygularını yaşar. Bu öfke, kaybın meydana gelmesine yol açan etmenlere veya kişilere yönelebilir.
    • Pazarlık: Öfke evresinin ardından birey pazarlık aşamasına geçer. Bu aşamasında ‘’’Keşke’’ ile başlayan düşüncelere sahip olabilir, kendisini suçlu hissedebilir.
    • Depresyon: Pazarlık evresinin son bulması ile birlikte birey meydana gelen olayın geri dönüşü olmadığı ile yüzleşebilir ve buna bağlı olarak da depresyon sürecine girebilir.
    • Kabul: Depresyon sürecinin sonlanması ile birlikte birey kabul sürecine girer. Kabul sürecinde birey, yaşanan kaybı veya değişimi kabullenir. Bu süreçte hala üzgün hissetmesi mümkündür ancak çoğu bireyin günlük yaşamı, kabul aşamasından sonra yas sürecinden olumsuz etkilenmez.

    Yas sürecinin aşamaları bu şekilde sıralanabilir.

    Yas Süreci Neden Olur?

    Yas süreci, bireyin yaşamındaki büyük bir değişim, ayrılık, sevilen birinin kaybı (ölümü) gibi etmenler sonucu meydana gelebilir. Çoğu birey yas sürecinin yalnızca sevilen birinin ölümü ile ortaya çıkabileceğini düşünür. Halbuki yas hissi ve yas süreci, yalnızca birinin ölümü ile ortaya çıkmayabilir. Mesela uzun bir ilişki sürecinin ardından birey, partneri ile ayrıldığında da ayrılan kişi kendisi olsa bile yas sürecine girebilir.

    Yas Süreci Belirtileri Nelerdir?

    Yas süreci belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • İştahsızlık veya normalden daha çok yemek yemek.
    • Suçluluk hissi.
    • Mutsuzluk.
    • Kaygı.
    • Travma sonrası stres bozukluğu.
    • Umutsuzluk hissi.
    • Özgüven düşüklüğü.
    • Eskiden keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı.
    • Sosyal yaşamdan soyutlanmak.

    Bu belirtiler, bireyin yaşadığı olaya ve hangi yas evresinde olduğuna göre değişiklik gösterebilir.

    Yas Süreci Ne Kadar Sürer?

    Yas sürecinin genellikle 6 ay kadar sürmesi beklenir. Ancak bu süreç bazı kişilerde 24 aya kadar uzayabilir. Bu da bireyin günlük yaşamının, kariyerinin, sevdiği insanlarla olan ilişkisinin ve sosyal yaşamının bahsi geçen süreçten olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu yüzden birey yas sürecinin 6 aydan daha uzun süredir devam ettiğini fark etmişse bireye, en yakın zamanda profesyonel destek alması tavsiye edilir.

    Yas Sürecinde Profesyonel Danışmanlığın Önemi Nedir?

    Yas sürecinde profesyonel destek ve danışmanlık oldukça önemlidir. Çünkü yas sürecinde olan bireyler duygusal, psikolojik ve fiziksel bazı şikayetlere sahip olabilirler. Bu şikayetler, bazen bireyin yataktan kalkmasını bile zorlaştıracak ölçüde şiddetli olabilir. Birey, kaybını kabullenmekte zorlanabilir ve hatta kabullenmeyi, yaşamına devam etmeyi düşündüğünde büyük bir suçluluk duygusu hissedip aynı süreçleri yeniden yaşayabilir. Bu süreçte gerçekleştirilen psikoterapi ve danışmanlık uygulamaları sayesinde bahsi geçen yas sürecinin daha ideal bir şekilde geçmesi, bireyin yas aşamalarını ideal bir şekilde tamamlaması sağlanabilir.

    Yas Süreci Kendi Kendine Geçer Mi?

    Yas süreci çoğu insanda, herhangi bir uygulamaya veya tedaviye gerek kalmadan kendi kendine geçer. Ancak bazı kişilerde ise bu süreç ideal kabul edilenden daha uzun sürebilir. Bu süreçte bireyin profesyonel destek almasında yarar vardır.

    Yas Süreci Terapisi Ankara Ne Kadar Sürer?

    Yas süreci terapisi, bireyin şikayetleri ve yas süreci devam ettiği sürece devam edebilir. Bu uygulamanın süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

    Yas Süreci Terapisi Ankara Nasıl Yapılır?

    Yas süreci terapisinde, bireyin davranışlarının ve duygularının, yas sürecine neden olan olaydan ne kadar ciddi bir şekilde etkilendiği araştırılır. Daha sonra ise bilişsel davranışçı terapi ve benzer uygulamalar ile bu bireyin bu süreç hakkında farkındalık edinmesi sağlanır. Bireyin deneyimlediği suçluluk hissi ve depresyon gibi sorunların ortadan kaldırılması, en nihayetinde ise yas sürecinin ‘’Kabullenme Aşaması’’ ile son bulması sağlanır.

    Ankara Yas Süreci Terapisi Fiyatları

    Ankara yas süreci terapisi fiyatları, terapi uygulamasının detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.