Ergenlerde Panik Bozukluk ve Agorafobi Tedavisi Ankara
Panik bozukluk ve agorafobi tedavisi Ankara, panik atakların önlenmesi, panik bozukluğun kontrol altına alınması ve agorafobi gibi panik bozukluğa eşlik eden problemlerin giderilmesi için yapılan özel bir tedavidir. Panik bozukluk ve agorafobi, bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilirler. Bu psikolojik rahatsızlıklar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Yazımızın devamında ‘’Panik bozukluk tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Panik bozukluk tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Agorafobi tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Agorafobi belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara panik bozukluk ve agorafobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluk, bireyin belli aralıklarla panik ataklar deneyimlemesine neden olan, buna bağlı olarak da bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Panik ataklar sırasında bireyin stres tepkisi, ortada gerçek bir tehlike olmadan tetiklenir. Bu da bireyin hem psikolojik hem de fiziksel bazı belirtiler deneyimlemesine neden olur. Bireyler panik ataklar sırasında yoğun bir korku ve kaygı hissi duyabilir, öleceklerinden veya ciddi bir şekilde zarar göreceklerinden korkabilirler. Bazı bireylerde panik bozukluğa agorafobi de eşlik etmektedir.
Ergenlerde Panik Bozukluk Neden Olur?
Ergenlerde panik bozukluk nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Aile üyelerinde panik bozukluk bulunması, genetik yatkınlık.
- İstismar geçmişine sahip olmak.
- Bazı ilaçların düzenli kullanımı.
- Aşırı stres.
- Yakın zamanda bir aile üyesini veya sevilen bir bireyi kaybetmiş olmak. Aynı şekilde yakın görülen birinde ciddi bir hastalık bulunduğunu öğrenmek.
Ergenlerde panik bozukluk nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Panik bozukluk ergenlik çağındaki bireylerde çoğu zaman bu nedenlerden birden fazlasının etkisiyle ortaya çıkar.
Ergenlerde Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Ergenlerde panik bozukluk belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Kalbin normalden hızlı artması.
- Huzursuzluk ve korku hissi.
- Kötü bir şey olacağı yönünde yoğun bir inanç, buna bağlı olarak kaygı hissi.
- Kendisinin veya aile üyesinin öleceğinden korkmak.
- Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi.
- Göğüs bölgesinde ağrı, kalp ağrısı.
- Nefes almakta zorluk çekmek, hızlı nefes alıp vermek.
- Yutkunmakta zorlanmak.
- Bulunulan ortamdan soyutlanmak.
Ergenlerde panik bozukluk belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Panik bozukluk belirtileri, bireyin yaşına ve panik bozukluğun şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Panik bozukluk hastalarının deneyimlediği panik ataklar genellikle 10 ila 15 dakika kadar sürer ancak bazı bireylerde panik atakların süresi 1 saati bulabilir.
Agorafobi Nedir?
Agorafobi, bireyin güvenli olduğunu düşünmediği ortamlara girmekten kaçınması, bu ortamlara girdiğinde yoğun bir kaygı hissi duyması ile karakterize olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Agorafobisi olan bireyler güvenli olduğunu düşündükleri mekanlardan (genellikle ev) ayrılmayı istemezler. Bu mekanlardan ayrılmak zorunda kaldıklarında, özellikle de acil bir durumda yardım alamayacaklarını düşündükleri bir mekanı ziyaret ettiklerinde yoğun bir korku hissi deneyimleyebilirler.
Agorafobi Neden Olur?
Agorafobi çeşitli çevresel etmenlerin ve genetik etmenlerin öncülüğünde ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık bazı bireylerde tek başına görülebilir, bazılarında ise panik bozukluk ile birlikte görülebilir.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
Agorafobi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Yalnız başına evden ayrılmaktan korkmak.
- Evden ayrılmak zorunda kalındığında yoğun bir kaygı ve korku hissi deneyimlemek.
- Mağazalar, sinema salonları, alışveriş merkezleri, otoparklar ve asansör gibi mekanlarda bulunmaktan korkmak.
- Panik atak geçirmek.
- Evden uzun süreli olarak ayrılmaktan korkmak.
- Dışarıdayken kalp çarpıntısı, terleme ve kızarma gibi şikayetler deneyimlemek.
- Kollarda, ellerde ve bacaklarda titreme.
- Baş dönmesi ve mide bulantısı.
Agorafobi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Panik Bozukluk ve Agorafobi Tedavisi Nasıl Olur?
Panik bozukluk ve agorafobi tedavisi, çeşitli ilaç tedavileri ve psikoterapi uygulamaları ile yapılabilir. Panik bozukluğun tedavi sürecinde psikolog ile psikiyatri hekimi birlikte çalışır. Psikiyatri hekimi rahatsızlığın teşhis sürecini yürütür ve gerekli görürse panik bozukluk ve agorafobi için özel ilaçlar reçete eder. Psikolog ise gerçekleştirilen teşhise ek olarak birey ile özel bir görüşme gerçekleştirir. Bu görüşme sırasında birey ile tanışır ve psikoterapi uygulamasının detaylarını kararlaştırır. Panik bozukluk ve agorafobi tedavisi sırasında bilişsel davranışçı terapi oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir. Ancak günümüzde psikodinamik terapi de yaygın bir şekilde panik bozukluğun tedavisinde kullanılmaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Bilişsel Davranışçı Terapi ve Dinamik Psikoterapi isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
Ankara Panik Bozukluk ve Agorafobi Tedavisi Fiyatları
Ankara panik bozukluk ve agorafobi tedavisi fiyatları, tedavi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.