Ergenlerde Depresyon Bozuklukları Tedavisi Ankara
Ergenlerde depresyon bozuklukları tedavisi Ankara, depresyonun bireyin yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve bireyin depresyon sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlamak amacıyla yapılan özel bir uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Depresyon tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Ergenlerde depresyon tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Ergenlerde depresyon nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Ergenlerde depresyon belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara depresyon bozuklukları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Depresyon Bozuklukları Nelerdir?
Depresyon bozuklukları, bireyin nasıl hissettiğini ve nasıl düşündüğünü etkileyen, bu yüzden de bireyin yaşamı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan psikolojik rahatsızlıklardır. Majör depresif bozukluk, depresif bozukluk veya depresyon gibi isimlerle bilinen bu rahatsızlık bireyin kendisini değersiz, mutsuz ve umutsuz hissetmesine neden olabilir.
Depresyon Bozuklukları Neden Olur?
Depresyon bozukluklarının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayan iki temel faktör vardır. Bunlardan ilki çevresel faktörlerdir, diğeri ise genetik faktörlerdir. Çevresel faktörler arasında bireyin sosyal çevresi, sosyal çevresi ile ilgili sorunlar ve ailevi problemler yer alır. Genetik faktörler arasında ise genetik olarak ergen bireye aktarılan bazı özelliklerin bireyi, depresyona daha yatkın hale getirmesi bulunur. Mesela ailesinde depresyon öyküsü olan bir ergen, genel nüfusa ve yaşıtlarına kıyasla depresyon konusunda daha büyük bir risk altında olabilir.
Ergenlerde Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Ergenlerde depresyona yol açabilecek pek çok etmen vardır. Bu etmenler arasında aile içerisinde yaşanan problemler, ekonomik problemler, akran zorbalığına maruz kalmak, çeşitli fiziksel hastalıklar ve stresli yaşam gibi faktörler bulunur.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Umutsuzluk hissi.
- Sürekli kendini mutsuz hissetmek.
- Sosyal yaşamdan soyutlanmak.
- Değersizlik hissi.
- Kişisel hijyende azalma.
- Beslenme alışkanlıklarında radikal değişimler.
- Eskiden yapıldığında mutlu olunan aktivitelere karşı ilgi kaybı.
- Uyku alışkanlıkları ile ilgili problemler.
- Sürekli yorgun hissetmek.
- Yavaş konuşmak, yavaş hareket etmek.
- Suçluluk hissi.
Depresyon belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Depresif bozukluk belirtileri, bireylerde farklı şiddetlerde görülebilir. Majör depresyon hastaları kendilerine zarar verme ve hatta intihar düşüncelerine de sahip olabilirler.
Depresyon Kaç Yaşında Görülür?
Depresyon için özel bir yaş grubu yoktur. Depresyon ilk olarak genellikle 20 ila 30’lu yaşlar civarında deneyimlenmektedir. Ancak günümüzde yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da depresyon bozuklukları görülebilmektedir. Bu yüzden ebeveynlerin depresif bozukluk belirtilerini iyi anlamaları, çocuklarını bu belirtilerin varlığı konusunda incelemeleri gerekebilir. Bununla birlikte depresyon belirtileri gösteren her birey depresyonda olmayabilir. Depresyon belirtilerine yol açan pek çok etmen vardır. Eğer ebeveynler çocuklarında depresyon sorunu olduğundan şüpheleniyorlarsa mutlaka uzman bir psikolog ve psikiyatrist ile iletişime geçmelidirler. Böylece depresyon belirtileri araştırılabilir ve gerekli tanılar konulabilir.
Depresyon Kendiliğinden Geçer Mi?
Depresyon, uzman bir psikiyatrist ve psikolog tarafından tedavi edilmediği takdirde 6 ila 24 ay boyunca devam edebilir. Bazı kişilerde bu süre çok daha fazladır. Bu süreçte bireyin bağışıklık sistemi zayıflayabilir, beslenme alışkanlıkları ve sosyal yaşamı ile ilgili son derece ciddi sorunlar görülebilir. Depresyon, özellikle de çocuklar için oldukça tehlikelidir. Çocukların hem fiziksel hem de mental gelişim süreci, depresyon sebebiyle ciddi ölçüde zarar görebilir. Bu yüzden depresyonun kendi kendine geçmesi beklenmemeli, en yakın zamanda profesyonel destek alınmalıdır.
Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Depresyon tedavisinin süresi, depresyon tedavisi sırasında kullanılan uygulamaların türüne ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle ilaç tedavileri ve psikoterapiler, tedavi sürecinde birlikte tercih edilirler. Bazı bireyler ise yalnızca ilaç tedavisi veya yalnızca psikoterapi tercih edebilir. Bu gibi etmenler de depresyon tedavisinin süresini etkiler. Psikoloğunuz depresyon tedavisinin tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Ergenlerde Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ergenlerde depresyon tedavisi, psikoterapi uygulamaları, aile terapileri ve ilaç tedavileri ile birlikte yapılır. Bu uygulamalar gerçekleştirilmeden önce psikolog ile birey özel bir görüşme yapar. Bu görüşme sırasında psikolog bireyin deneyimlediği depresyon belirtilerini inceler, psikiyatri hekimi ile görüşülmüşse hekimin uygun bulduğu tedavi uygulamalarını değerlendirir. Sonrasında ise gerçekleştirilecek olan psikoterapi uygulamasının detaylarını planlar. Ergenlerde depresyon tedavisinde bilişsel davranışçı terapi ve psikodinamik terapi gibi uygulamalar yaygın bir şekilde tercih edilir. Bununla birlikte bireyin yaşına ve benzer etmenlere göre aile terapisi gibi uygulamalara da başvurulabilir.
Ankara Depresyon Bozuklukları Tedavisi Fiyatları
Ankara depresyon bozuklukları tedavisi fiyatları, tedavi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.