Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ankara

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi Ankara, travmatik olayların bireyin duygudurumu ve günlük yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yapılan, özel bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında çeşitli ilaç tedavileri ve psikoterapi uygulamaları gerçekleştirilebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, post travmatik stres bozukluğu ismiyle de bilinir. Yazımızın devamında ‘’Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu geçici bir sorun mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. 

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

    Travma sonrası stres bozukluğu, bireyin kendisini beklenmedik bir olay karşısında çaresiz hissetmesi, bu olay karşısında yoğun bir korku ve kaygı hissine kapılması ile karakterize olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Travma sonrası stres bozukluğu yetişkinlerde, ergenlerde ve çocuklarda görülebilmektedir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?

    Travma sonrası stres bozukluğu, bireyde yoğun bir korku ve kaygı hissine yol açan travmatik bir olay sonucu meydana gelir. Bu olay bireyin kendisini etkilemiş bir olay olabilir. Mesela trafik kazaları, istismar, terör saldırıları ve afetler bireyde travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir. Bununla birlikte birey, ailesini veya bir yakınını etkileyen ciddi bir olay sonucu da travma sonrası stres bozukluğu deneyimleyebilir. Travma sonrası stres bozukluğunun genel olarak üç temel nedeni vardır. Bunlardan ilki bireyin, örneklerini vermiş olduğumuz travmatik olaylar deneyimlemesidir. Diğeri, bireyin ailesinin veya yakınlarının bu gibi olaylara maruz kaldığını öğrenmesidir. Sonuncusu ise bireyin, diğer insanların bu olayları yaşadığına doğrudan şahit olmasıdır. 

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Uyku problemleri, uykuya dalmakta güçlük çekmek, uykusuzluk.
    • Travmatik olay ile ilgili kabuslar görmek ve gece terörü.
    • Çok kolay bir şekilde irkilmek ve korkmak.
    • Çabuk sinirlenmek.
    • Travmatik olay ile ilgili anıları sık sık hatırlamak.
    • Travmatik olayı hatırlatan uyaranlarla karşılaşınca o ana geri dönmek, yani flashbackler deneyimlemek.
    • Anlık olarak bulunulan ortamdan soyutlanmak, yabancılaşmak.
    • Travmatik olayı hatırlatan uyaranlardan kaçınmak.
    • Travmatik olayı hatırlatan uyaranlarla karşı kaşıya kalınca yoğun bir kaygı hissi duymak, bu uyaranlara karşı çeşitli psikolojik ve fizyolojik tepkiler vermek.

    Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ne Zaman Geçer?

    Çeşitli travmatik olaylardan sonra yaşanan post travma sürecinin 1 aya kadar devam etmesi genellikle normal kabul edilir. Bu süreçten sonra pek çok kişi, travmatik olay nedeniyle deneyimlediği yoğun duygu durum değişikliklerinden kurtulur. Ancak bazı kişilerde bu değişimler ve şikayetler aylar, hatta yıllar boyunca devam edebilir. Bu kişilerin mutlaka profesyonel destek almaları gerekir.

    Ergenlerde ve Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu

    Travma sonrası stres bozukluğu, yetişkinlerde ortaya çıkabildiği gibi küçük yaştaki çocuklarda ve ergenlerde de görülebilmektedir. Bazı travmatik olaylar ergenliğik sürecini tamamlamamış olan bireylerin beyin biyokimyasını ve dolayısıyla da olguları kavrayışlarını ciddi ölçüde etkiler. Bu travmatik olaylarla ilişkilendirdikleri uyaranlara maruz kaldıklarında, ortada gerçekçi bir tehlike olmasa bile travmatik olayın onlara hissettirdiklerini yeniden deneyimleyebilirler. Hatta anlık olarak o olayın yaşandığı ana geri dönebilir, o olayla ilgili görüntüler görmeye başlayabilirler (flashback). Bu da bireyin, ona travmasını hatırlatan uyaranlardan kaçınmasına sebep olur. Bahsi geçen uyaranlardan kaçınmak için ise kendisini sosyal yaşamdan soyutlayabilir, gelişimi ve öğrenim yaşamı için önemli olan aktivitelerden uzak kalabilir. Tüm bunlar bireyin psikolojisini, gelişimini ve yetişkinlik yaşamını olumsuz etkileyen faktörlerdir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi, tedavi sürecinde tercih edilen uygulamaların türüne ve bireyin sahip olduğu rahatsızlığın şiddetine göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Tedaviye başladıktan sonraki 6 ay içerisinde pek çok bireyde önemli ölçüde ilerleme kat edilir. Ancak bazı bireylerde travma sonrası stres bozukluğu tedavisi bir yıl kadar sürebilir. Psikoloğunuz, travma sonrası stres bozukluğuna yönelik özel psikoterapi uygulaması planladıktan sonra konu hakkında sizi bilgilendirecektir.

    Ergenlerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ergenlerde travma sonrası stres bozukluğu tedavisi, geçirilen travmanın birey üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek için yapılan psikoterapiler ve psikiyatri hekimleri tarafından reçete edilen özel ilaçlarla yapılır. Travmatik olaylar ergenlerin çeşitli olguları, sağlıklı ve ideal bir şekilde kavramaları ile ilgili sorunlara yol açarlar. Bu da bireyin travmaya eşlik eden birtakım etmenleri, aslında travma ile doğrudan ilgisi bulunmayan farklı etmenlerle özdeşleştirmesine, bu etmenleri fark ettiğinde de stres tepkisi vermesine neden olur. Ergenlerde travma sonrası stres bozukluğu tedavisi sırasında bilişsel davranışçı terapi ve dinamik psikoterapi gibi uygulamalar sayesinde bireyin, bahsi geçen etmenler konusunda farkındalık kazanması sağlanır. Böylece bu etmenlerle karşı karşıya kalındığında bahsi geçen stres tepkisi yinelenmez. 

    Ankara Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi 

    Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.