Panik Bozukluk ve Agorafobi Tedavisi Ankara

    Panik bozukluk ve agorafobi tedavisi Ankara, panik ataklar ile karakterize olan panik bozukluğu ve buna eşlik eden agorafobi rahatsızlığını ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen tedavi uygulamasıdır. Her bireyde panik bozukluğa agorafobi eşlik etmeyebilir. Ancak genelde agorafobisi olan bireylerde panik bozukluk da görülmektedir. Yazımızın devamında ‘’Panik bozukluk nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Panik atak belirtileri nelerdir?’’, ‘’Agorafobi tedavisi nasıl olur?’’ ve ‘’Agorafobi nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara panik bozukluk ve agorafobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Panik Bozukluk Nedir?

    Panik Bozukluk, aniden ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan şiddetli panik ataklarla karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Panik ataklar, yoğun korku veya panik hissi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, titreme gibi fiziksel belirtilere yol açabilir. Panik ataklar genellikle aniden başlarlar ve genelde birkaç dakika içinde en yoğun noktasına ulaşırlar. Panik bozukluk yaşayan kişilerde bahsi geçen panik nöbetleri belli aralıklarla tekrarlayabilir. Bu da bireyin gün içerisinde sürekli panik atak geçireceğinden korkmasına neden olabilir.

    Panik Bozukluk Neden Olur?

    Panik bozukluğun ortaya çıkmasında şu gibi etmenler önemli rol oynamaktadır:

    • Genetik etmenler, panik bozukluğun meydana gelmesinde oldukça etkilidir. Mesela ebeveynlerinden birinde panik bozukluk bulunan bireyler, ileride panik bozukluk sorunu ile karşı karşıya kalabilirler.
    • Beyin biyokimyasını, hormonları ve sinir sistemini ilgilendiren bazı hastalıklar.
    • Fiziksel ve cinsel istismar gibi psikolojik travma kaynakları.
    • Trafik kazaları, yakın birinin kaybedilmesi, yakın birinde veya kişinin kendisinde ciddi bir hastalık teşhis edilmesi.

    Panik bozukluk bahsi geçen nedenlerden ortaya çıkabilmektedir.

    Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

    Panik bozukluk hastalarının deneyimlediği panik ataklar sırasında şu gibi belirtiler ortaya çıkabilir:

    • Yoğun bir korku ve kaygı hissi.
    • Her an kötü bir şey meydana gelebilecekmiş gibi hissetmek.
    • Ölmekten veya yakın birinin ölmesinden korkmak.
    • Ciddi bir hastalık geçiriyor olmaktan korkmak.
    • Nefes almakta güçlük ve nefes darlığı. Bazı kişiler nefes darlığı şikayeti ile hızlı nefes alıp vermeye başlayabilir, bu da hiperventilasyona neden olarak baş dönmesine yol açabilir.
    • Baş dönmesi ve sersemlik hissi.
    • Yüzde ve avuçlarda terleme.
    • Ellerde titreme.
    • Sıcak basması veya üşüme.
    • Mide ve sindirim sistemi sorunları.

    Panik bozukluk belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Panik Atak Ne Kadar Sürer?

    Panik ataklar aniden başlarlar ve birkaç dakika içerisinde en yoğun evrelerine gelirler. Bununla birlikte çoğu kişi panik ataklarının 15 dakika gibi bir sürede geçtiğini fark edebilir. Ancak panik atak öncesinde ve sırasında hissedilen huzursuzluk hissi atak son bulduktan sonra da hissedilebilir. Bazı kişilerde panik atakların 1 saat kadar sürmesi de mümkündür.

    Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Olur?

    Panik bozukluk tedavisi panik atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak, en nihayetinde ise bu atakları tamamen ortadan kaldırmak için yapılır. Bu süreçte hastaya panik atakların meydana gelme sıklığını azaltmak ve panik atak sırasında bireyin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak için çeşitli ilaçlar reçete edilirler. Ancak çoğu zaman tedavi süreci ilaç tedavisi ile sınırlı değildir. Panik bozukluk tedavisinde psikoterapi uygulamalarının çok önemli bir yeri vardır. Günümüzde bilişsel davranışçı terapi ve dinamik psikoterapi gibi uygulamalar panik bozukluk tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

    Agorafobi Nedir?

    Agorafobi, genel olarak açık alanlarda, kalabalık yerlerde, toplu taşıma araçlarında, sinemada, alışveriş merkezlerinde aşırı korku ve endişe yaşanmasıyla karakterize olan bir anksiyete bozukluğudur. Agorafobisi olan bireyler bahsi geçen mekanlarda bulunmaktan korkabilir ve bu yüzden evren ayrılmak istemeyebilirler. Agorafobi, genellikle panik ataklar ve benzer kaygı bozuklukları ile birlikte görülmektedir.

    Agorafobi Nedenleri Nelerdir?

    Agorafobi nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Çeşitli genetik etmenler agorafobinin ortaya çıkmasına rol oynayabilmektedir.
    • Panik bozukluk gibi anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar agorafobinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
    • İlaç veya madde bağımlılığı.
    • Fiziksel, sözel veya cinsel istismar geçmişine sahip olmak.
    • Aşırı stresli bir yaşama sahip olmak.
    • Çeşitli çevresel etmenler.

    Agorafobi bu gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. 

    Agorafobi Tedavisi Nasıl Olur?

    Agorafobi tedavisi genellikle panik bozukluk tedavisine benzer şekillerde yapılır. Bu tedavi sürecinde bireyin deneyimlediği şikayetleri gidermek için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Bununla birlikte psikoterapi uygulamaları da agorafobi tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılırlar. Bu uygulamalar arasında kontrollü maruz bırakma işlemleri içeren bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları yer alır. Aynı şekilde çeşitli yaşam tarzı değişimleri ve meditasyon gibi rahatlatıcı uygulamalar da agorafobi tedavisine eşlik edebilir.

    Ankara Panik Bozukluk ve Agorafobi Tedavisi Fiyatları

    Ankara panik bozukluk ve agorafobi tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde kullanılan uygulamanın türüne ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.