Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Ankara

    Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi Ankara, sosyal etkileşimler sırasında duyulan kaygıyı ve bu etkileşimlerden kaçınma güdüsünü ortadan kaldırmak, bireyin işlevsel bir sosyal yaşama sahip olabilmesini sağlamak için yapılan tedavidir. Sosyal kaygı bozukluğu halk arasında sosyal fobi ismiyle de bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi Ankara ne kadar sürer?’’, ‘’Sosyal kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Sosyal kaygı bozukluğu nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Sosyal kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara sosyal kaygı bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?

    Sosyal kaygı bozukluğu, sosyal etkileşimler ve sosyal aktiviteler sırasında yoğun kaygı hissi yaşanmasıyla karakterize olan bir anksiyete bozukluğudur. Bu kaygı, genellikle başkalarının yanında utandırılma, küçük düşürülme veya olumsuz değerlendirilme korkusuyla ilişkilidir. Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, sosyal durumlar veya etkileşimler içerisindeyken endişe ve rahatsızlık hissederler. Bu durum, kişilerin günlük yaşam aktivitelerini, iş performanslarını, okul başarılarını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Neden Olur?

    Sosyal kaygı bozukluğu, pek çok etmenin bir arada görülmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu etmenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

    • Geçmişte yaşanmış olan ve birey için kötü sonuçlanan sosyal etkileşimler ve deneyimler.
    • Çocukken akran zorbalığına maruz kalmış olmak.
    • Mükemmeliyetçi ve eleştirel bir ailede yetişmiş olmak.
    • Baskıcı bir toplumda yetişmiş olmak.
    • Genetik faktörler ve ailevi yatkınlık.
    • Sosyal performans kaygısı.
    • Yaygın anksiyete bozukluğuna sahip olmak.
    • Çeşitli çevresel faktörler.
    • Beyin biyokimyası ve hormonlarla ilgili sorunlar.

    Sosyal kaygı bozukluğu nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olan bireyler günlük yaşamlarında ve sosyal hayatlarında şu gibi belirtileri sıkça deneyimleyebilirler:

    • Sosyal etkileşimde bulunulan kişiler tarafından yanlış anlaşılacağından korkmak.
    • Utandırılma korkusu.
    • Sosyal etkileşimler veya sunum yapmak gibi sosyal performanslar sırasında kekelemek, terlemek ve kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler deneyimlemek.
    • Sosyal etkileşimlerden kaçınmak, sosyal izolasyon.
    • Özgüven ile alakalı sorunlar deneyimlemek.
    • Sosyal etkileşimler sırasında kızarmak, titremek, mide bulantısı deneyimlemek.

    Sosyal kaygı bozukluğu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğunun İş ve Öğrenim Yaşamı Üzerindeki Olumsuz Etkileri

    Sosyal kaygı bozukluğunun bireyin iş ve öğrenim hayatında son derece ciddi, olumsuz etkileri vardır. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olan üniversite öğrencileri, sunum yapmaktan korkabilir, ileride iş hayatları için önemli olacak sosyal ağlar kurmakta zorlanabilirler. İş hayatında ise sosyal etkileşimlerden çekindikleri için yeni fırsatları değerlendirmekte güçlük çekebilir, müşterileri konuşmak istemeyebilirler. Hatta kuracakları iletişim faaliyetinden çekindikleri için patronlarına, geciken maaş zammını sormak bile istemeyebilirler. Tüm bunlar bireyin iş performansını, sosyal hayatını, kariyerini ve birey için önemli benzer durumları olumsuz etkiler. 

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Geçici Midir?

    Sosyal kaygı bozukluğu çoğu zaman kendi kendine geçmez. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olan bireyler, bu sorunun günlük yaşantılarını ve iş hayatlarını ciddi ölçüde etkilediğini hissederler. Bu yüzden sosyal kaygı sorunu yaşayan bireyler, bu rahatsızlığın kendi kendine geçmesini beklememelidirler. 

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Ankara Ne Kadar Sürer?

    Sosyal kaygı bozukluğunun tedavi süreci, bireyin bu rahatsızlığı hangi şiddette deneyimlediğine ve bireyin günlük yaşamının bu rahatsızlıktan ne kadar etkilendiğine göre değişiklik gösterebilir. Bu tedavi süreci genellikle 9 ila 12 ay içerisinde tamamlanır. Bununla birlikte bazı kişilerin tedavi süreci bahsi geçen süreden çok daha erken veya biraz daha geç sonlanabilmektedir. Psikoloğunuz ve psikiyatri hekiminiz tedavi sürecini tamamen size özel olarak planlayacak ve tedavinin tahmini süresi gibi konular hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?

    Sosyal kaygı bozukluğunun tedavisinde psikoterapi uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılır. Bu uygulamalar arasında dinamik psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi gibi işlemler bulunur. Bahsi geçen uygulamalar sayesinde bireyin sosyal kaygı durumuna yol açan düşünce kalıpları hakkında farkındalık kazanması sağlanır. Aynı şekilde kontrollü maruziyet, haftalık görevler, olumlu düşünce kalıpları kurma ve benzer uygulamalar sayesinde sosyal kaygı bozukluğunun üzerine gidilebilir. Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi sürecinde psikiyatri hekimi tarafından reçete edilen ilaçlar da kullanılabilir.

    Ankara Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Fiyatları

    Ankara sosyal kaygı bozukluğu tedavisi fiyatları ve sosyal fobi tedavisi ücreti, tedavi sürecinde kullanılan uygulamanın türüne ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.