Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ankara

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi Ankara, meydana gelen travmatik olayın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve bireyin günlük yaşamında çok daha işlevsel olmasını sağlamak amacıyla yapılan uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Travma sonrası stres bozukluğu nasıl geçer?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Travma sonrası stres bozukluğu neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

    Travma sonrası stres bozukluğu, ciddi travmatik olaylar sonucu gelişen bir kaygı bozukluğudur. Bu olaylar arasında deprem ve sel gibi doğal afetler, ölümlü trafik kazaları, yakın birinin kaybı, savaşlar ve cinsel istismar yer alabilir. Bahsi geçen olaylar bireyde anlık olarak son derece kuvvetli bir duygusal tepki meydana gelmesine neden olurlar. Bu tepkinin bireyde yarattığı etkiler, travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle olay sonlandıktan sonra bile devam edebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, travma sonrası uzun süreli stres semptomlarıyla karakterize olan bir psikolojik sorundur. Travma sonrası stres bozukluğu, travmaya neden olan olayın hemen ardından gelişebileceği gibi olaydan birkaç hafta sonra da ortaya çıkabilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?

    Travma sonrası stres bozukluğu, bireyin anlık ve ciddi bir stres tepkisi vermesine neden olan, travmatik olaylar sonucu meydana gelir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu olaylar arasında istismara maruz kalmak, doğal afetler ve ölümlü kazalar yer alır. Terör saldırısı atlatmak, aktif bir savaş ortamında bulunmak gibi etmenler de travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilir. Genel olarak şu gibi etmenler travma sonrası stres bozukluğunun ortaya çıkmasına yol açabilirler:

    • Bahsi geçen travmatik olayların doğrudan bireyin başına gelmesi.
    • Bireyin, bahsi geçen travmatik olayların  yakınlarının veya ailesinin başına geldiğini öğrenmesi.
    • Bireyin, başka birilerinin bu travmatik olayları yaşadığına şahit olması.
    • Bireylerin, sık sık ve tekrarlayıcı bir şekilde örneklerini vermiş olduğumuz travmatik olayı hatırlatan durumlara maruz kalması.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Kişide psikolojik travmaya neden olan olayın tekrardan deneyimlenmesi. Flashback olarak bilinen bu zihinde canlandırma durumu, olayı hatırlatan uyaranlarla karşı karşıya kalınca meydana gelebilir.
    • Travmatik olayı hatırlatan mekanlardan, şarkılardan, etkinliklerden ve kişilerden kaçınma isteği.
    • Depresyon.
    • Olay ile ilgili kendini suçlu hissetmek.
    • Değersizlik hissi.
    • Uyku problemleri çekmek, kaliteli uyku uyuyamamak.
    • Sürekli kabuslar görmek.
    • Dikkat dağınıklığı.
    • Olay ile ilgili uyaranlara maruz kalındığında terlemek, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve titreme gibi fiziksel şikayetler deneyimlemek.

    Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kimlerde Görülür?

    Travma sonrası stres bozukluğu, ani stres tepkisi vermelerine neden olan bir olay yaşamış, yani travmatik bir olay deneyimlemiş herkeste görülebilir. Bununla birlikte bazı meslek gruplarında çalışan bireyler travma sonrası stres bozukluğu konusunda daha büyük bir risk altındadırlar. Mesela askerler, polisler, itfaiye erleri, güvenlik görevlileri ve arama kurtarma personelleri gibi bireylerde travma sonrası stres bozukluğu görülme riski daha fazladır. Aynı şekilde savaşlardan kaçan, terör riski ile yaşamını sürdüren bireylerde de genel nüfusa kıyasla daha sık travma sonrası stres bozukluğu görülebilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kendi Kendine Geçer Mi?

    Travma sonrası stres bozukluğu bazı bireylerde, zaman içerisinde kendi kendine geçebilir veya hafifleyebilir. Ancak bu çoğu zaman ayları bulan bir süreçtir. Bu süreçte birey travma sonrası stres bozukluğunun yol açtığı olumsuzlukları deneyimlemeye devam eder ve bireyin günlük yaşamı bu şikayetlerden ciddi ölçüde etkilenir. Bu yüzden travma sonrası stres bozukluğuna sahip olan bireyler gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemelidirler.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

    Travma sonrası stres bozukluğu kontrol altına alınması ve en nihayetinde ise tedavi edilmesi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Ancak bu tedavi sürecinin uzman bir psikolog ve psikiyatri doktoru tarafından planlanması gerekir. Bu süreçte bahsi geçen uzmanların yönlendirmelerine uyulmalıdır.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ankara Ne Kadar Sürer?

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi genellikle 1 yıl kadar devam eder. Bununla birlikte bazı etmenler travma sonrası stres bozukluğu tedavisinin süresi ile alakalı değişimlere neden olabilir. Şikayetleri daha hafif olan bireylerin tedavi süreci genelde daha çabuk sonlanır.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi sırasında ilaç tedavileri ve psikoterapi uygulamaları yaygın bir şekilde tercih edilir. Bilişsel davranışçı terapi sayesinde bireyin travmaları incelenebilir ve bireyin bu travmalar karşısında kontrol edinmesi sağlanabilir. Bu süreçte kontrollü maruz bırakma uygulamaları, çeşitli görevler ve farkındalık çalışmaları yapılabilir. Travma sonrası stres bozukluğunun yol açtığı şikayetleri kontrol altına almak içinse çeşitli ilaç uygulamaları gerçekleştirilebilir.

    Ankara Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Fiyatları

    Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi fiyatları ve post travmatik stres bozukluğu tedavisi ücreti, tedavi sürecinde kullanılan uygulamanın türüne ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.