Oyun Bağımlılığı Tedavisi Ankara

    Oyun bağımlılığı tedavisi Ankara, bilgisayar oyunlarına ayrılan zamanın ideal seviyelere çekilebilmesi ve bireyin çok daha işlevsel bir günlük yaşama sahip olabilmesi için yapılan özel uygulamalardır. Yazımızın devamında ‘’Oyun bağımlılığı nasıl geçer?’’, ‘’Oyun bağımlılığı büyüyünce geçer mi?’’, ‘’Bilgisayar oyunları tehlikeli mi?’’ ve ‘’Oyun bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara oyun bağımlılığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Oyun Bağımlılığı Nedir?

    Oyun bağımlılığı, bireyin bilgisayar oyunlarına ayırdığı zamanı kontrol edememesi, dürtüsel olarak sürekli oyun oynamak istemesi ve bunun bireyin günlük yaşamını olumsuz etkilemesidir. Oyun bağımlılığı hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen bir problemdir.

    Oyun Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

    Oyun bağımlılığı, çeşitli oyunların beyindeki ödül mekanizmasını uyarması ve bireyin zaman içerisinde bu oyunları tüketmeye karşı duyduğu isteği kontrol edememesi ile ortaya çıkar.

    Oyun Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

    Oyun bağımlılığı belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Bilgisayar başından kalkmak istememek.
    • Oyuna ara verilmesi istendiğinde sinirlenmek.
    • Oyun oynarken agresifleşmek.
    • Oyun oynamaktan ödevlere ve benzer sorumluluklara vakit ayıramamak.

    Oyun bağımlılığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Bilgisayar Oyunları Çocuklar İçin Zararlı Mı?

    Bilgisayar oyunlarının tamamen zararlı veya tehlikeli olduğunu iddia etmek doğru değildir. Bununla birlikte bilgisayar oyunlarını zararlı kılabilecek bazı faktörler vardır. Bu faktörlerin başında da bireyin bilgisayar oyunları ile ne kadar vakit geçirdiğidir. Eğer birey, günlük yaşamını, sorumluluklarını ve sosyal hayatını aksatacak miktarda bilgisayar oyunları ile vakit geçiriyorsa bu durumun bazı olumsuz ve zararlı sonuçları olacaktır. Bilgisayar oyunlarını zararlı kılabilen bir diğer faktör ise oynanan oyunun, çocuğun yaşına uygun olmayan elementler barındırmasıdır.

    Çocuklar Günde Kaç Saat Bilgisayar Oyunu Oynamalı?

    Çocukların bilgisayar başında, bilgisayar oyunları ile geçirdikleri vakit belli bir yaşa kadar ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir. Mesela 6 yaşında olan bir çocuk, yaşına uygun bir bilgisayar oyununu günde 45 dakika ila 60 dakika kadar oynayabilir. 10 ila 14 yaşları arasındaki çocuklar için bu süre ebeveynlerin konu hakkındaki tutumuna göre 2 saate kadar çıkabilir. 14 yaşından daha büyük çocuklar ise günlük sorumluluklarına, ödevlerine ve sosyal yaşamlarına ayırmaları gereken zamana göre 2 saatten fazla bilgisayar başında vakit geçirebilirler.

    Oyun Bağımlılığı Geçici Bir Sorun Mu?

    Oyun bağımlılığı diğer bağımlılıklar gibi, profesyonel destek alınarak üzerine gidilmesi gereken bir problemdir. Eğer birey, oyun bağımlılığından kurtulmak için herhangi bir aksiyon almazsa oyun bağımlılığının kendi kendine ortadan kaybolması pek olası değildir. Bazı bireyler yeni çıkan bir oyun hakkında heyecanlı olabilir ve bu yeni oyunu bitirene kadar bilgisayar başında normalden daha fazla vakit geçirebilirler. Bu çoğu zaman oyun bağımlılığı olarak kabul edilmez. Çünkü bahsi geçen oyun tamamlandıktan sonra birey günlük yaşamına devam eder, oyuna devam ederken de sorumluluklarını aksatmaz. Ancak bazı bireylerin uzun süredir oynadıkları rekabetçi video veya bilgisayar oyunları olabilir. Bu oyunlara karşı kuvvetli bir psikolojik bağımlılık geliştirmiş olabilirler ve bu bağımlılık çoğu zaman kendi kendine geçmez.

    Oyun Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

    Oyun bağımlılığı, günümüzde hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyen ciddi bir problemdir. Bu probleme sahip olduğundan şüphelenen bireyler veya çocuklarının oyun bağımlısı olabileceğinden şüphelenen ebeveynler birtakım önlemler almalıdırlar. Bunlar arasında gün planlaması ve oyun oynamanın sınırlandırılması gibi önlemler yer alır.

    Oyun Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Oyun bağımlılığından kurtulmak ve bilgisayar oyunlarına ayrılan zamanı sınırlandırmak pek çok birey için zorlu olabilir. Bilgisayar oyunları beynin ödül mekanizmasını harekete geçirirler, bu yüzden de bireyler bilgisayar oyunlarına gerçekten de psikolojik bağımlılık geliştirebilirler. Oyun bağımlılığı tedavisi sırasında, psikolog birey ile özel bir görüşme yapar. Bu görüşme sırasında bireyin gün içerisinde kaç saat oyun oynadığı, hangi oyunları oynadığı ve oyun oynama alışkanlıklarının bireyin günlük yaşamını nasıl etkilediği öğrenilir. Elde edilen veriler doğrultusunda da kişiye özel bir tedavi ve terapi planlaması yapılır. Bu planlama dahilinde bilişsel davranışçı terapi ve dinamik psikoterapi gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bireyin oyun bağımlılığından kurtulma sürecine destek olmak için gerçekleştirilen bu uygulamalar sayesinde kişi, oyunlara ayırdığı zamanı çok daha ideal bir şekilde yönetebilir. Böylece günlük yaşamı için önemli olan diğer konulara da zaman ayırma fırsatı bulabilir.

    Ankara Bilgisayar Oyunları ve Oyun Bağımlılığı Tedavisi

    Ankara oyun bağımlılığı tedavisi fiyatları, tedavi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.