Dinamik Psikoterapi Ankara
Dinamik psikoterapi Ankara, duygu ve davranışlar ile bilinçaltında yatan çeşitli etmenler arasındaki bağın açığa çıkarılması için yapılan, özel bir psikanaliz tekniğidir. Bu uygulama psikodinamik terapi olarak da bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Dinamik psikoterapinin faydaları nelerdir?’’, ‘’Dinamik psikoterapi neden yapılır?’’ ve ‘’Dinamik psikoterapi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara dinamik psikoterapi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Dinamik Psikoterapi Nedir?
Dinamik psikoterapi, psikolojik sorunların temelinde yatan bilinç dışı düşünce, duygu ve içsel çatışmaları anlamaya ve çözmeye odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. Bu terapi, bireylerin geçmiş deneyimleri, ilişkileri ve içsel süreçlerini analiz etmeyi, bu etmenlerin bireyin düşünce ve davranışları üzerindeki etkilerini tespit etmeyi amaçlar. Böylece çeşitli olumsuz düşünce ve davranış kalıpları belirlenebilir. Çeşitli uygulamalar yardımı ile bu düşünce, duygu ve davranış kalıpları ile ilgili farkındalık oluşturulabilir. En nihayetinde ise bahsi geçen olumsuz kalıpların, bireyin yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir.
Dinamik Psikoterapi Neden Yapılır?
Dinamik psikoterapi, bireyin güncel davranışları ve duyguları ile, geçmişte yaşadığı deneyimleri arasındaki bağlantıyı açığa çıkarmak, bilinçdışı etmenlerin bu duygu ve davranışlar üzerindeki etkilerini tespit etmek için yapılır. Böylece bireyin, duygu ve düşünce örüntüleri ile geçmiş deneyimleri arasındaki bağı keşfetmesi sağlanır. Bu da bireyin zaman içerisinde yaşamını olumsuz etkileyen duygu, düşünce ve davranış kalıpları üzerinde kontrol edinmesini sağlar. Dinamik psikoterapi kaygı bozukluklarının, kişilik bozukluklarının, öfke kontrol bozukluğunun ve iletişim problemlerinin çözümü için oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.
Dinamik Psikoterapi Kimler İçin Uygundur?
Psikodinamik terapi şu gibi bireyler için uygundur:
- Uzun bir süredir nedenini anlayamadığı olumsuz düşüncelere ve alışkanlıklara sahip olan insanlar.
- Hayattaki yeri ve amacı üzerine bir keşif süreci yaşamak isteyen bireyler.
- Bağlanma ve güven problemleri olan bireyler.
- Çeşitli psikosomatik şikayetlere sahip olan bireyler.
- Çeşitli kişilik bozukluklarına sahip olan bireyler.
- Yaygın kaygı bozukluğu gibi kaygı bozukluklarına sahip olan bireyler.
Dinamik psikoterapi bu gibi kişiler için uygundur.
Dinamik Psikoterapinin Avantajları Nelerdir?
Dinamik psikoterapinin avantajları arasında şunlar yer alır:
- Bireye, çeşitli konularda hayatı boyunca kullanabileceği kişisel denetim yetenekleri kazandırır.
- Bireyin, duyguları, düşüncüleri, davranışları ve geçmiş deneyimleri arasındaki bağlantı hakkında farkındalık kazanmasını sağlar.
- Sürekli yenilenen, oldukça modern bir psikoterapi yaklaşımıdır.
- Kaygı bozukluklarının ve kişilik bozukluklarının tedavisinde oldukça etkilidir.
- Bu terapi ile sadece bireyin deneyimlediği şikayetlerin ortadan kaldırılması veya hafifletilmesi hedeflenmez. Dinamik psikoterapi sayesinde bahsi geçen şikayetlerin kökenine inilmesi amaçlanır. Böylece benzer şikayetlerin gelecekte de tekrarlaması önlenebilir.
Psikodinamik terapinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Dinamik Psikoterapi İşe Yarıyor Mu?
Dinamik psikoterapi, bilimsel bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu uygulama ile hedeflenen amaçlar, uygulamanın sonuna yaklaşırken gerçekleştirilmiş olur. Yani dinamik psikoterapi pek çok psikolojik problem hakkında başarılı sonuçlar veren, bu sonuçları da çeşitli bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış bir uygulamadır.
Dinamik Psikoterapi Ne Kadar Sürer?
Dinamik psikoterapinin ne kadar süreceği, bireyin sahip olduğu şikayetlere ve bu şikayetlerin ortaya çıkma amacına göre değişiklik gösterebilir. Dinamik psikoterapiyi, diğer psikoterapi uygulamalarından ayıran en önemli etmen, terapi sürecinin neredeyse tamamının bireye özel bir şekilde yürütülmesidir. Bu da terapi süresinin ve benzer detayların kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte terapiyi gerçekleştiren uzman, ilk birkaç görüşmenin ardından genel bir planlama hazırlayabilir ve terapinin tahmini olarak ne kadar süreceği hakkında danışanını bilgilendirebilir. Yas, boşanma, taşınma, çocuk sahibi olma gibi yaşam olaylarında kısa süreli dinamik psikoterapi genellikle 25 seans kadar sürmektedir. Bireyin şikayetlerine göre bu süre uzayabilir.
Dinamik Psikoterapi Nasıl Yapılır?
Dinamik psikoterapi sırasında bilinçdışı etmenlerin, bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını ne ölçüde etkilediğine yönelik araştırmalar yapılır. Geçmiş deneyimlerin ve çocukluk çağının, bireyin yaşamı ve şikayetleri üzerindeki etkileri değerlendirilir. Aynı şekilde bireyin ilişkileri ve ilişki dinamikleri üzerine değerlendirmeler yapılır. Dinamik psikoterapide, terapist ile danışan arasındaki iletişim son derece önemlidir. Çünkü bu iletişim faaliyeti sırasında birey, duygularını, düşüncülerini ve içsel çatışmalarını ifade eder, hatta terapi boyunca yeni ifade tarzları edinir. Böylece dinamik psikoterapi ile amaçlanan hedeflere sırasıyla ulaşılmış olunur.
Ankara Dinamik Psikoterapi Fiyatları
Ankara dinamik psikoterapi fiyatları, terapi uygulamasının detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.