Yas Süreci Ankara

    Yas süreci Ankara, yas sürecinin ideal bir şekilde deneyimlenebilmesi ve bireyin bu süreci mümkün olan en sağlıklı şekilde tamamlaması için yapılan özel uygulamalardır. Bu uygulama yas terapisi olarak da bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Yas terapisi nasıl yapılır?’’, ‘’Yas evreleri nelerdir?’’, ‘’Yas tutma ne kadar sürer?’’ ve ‘’Ergenlerde yas terapisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Yas süreci Ankara ve yas terapisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Yas Süreci Nedir?

    Yas süreci, travmatik bir olay ile sevilen bir bireyin kaybedilmesi sonucu deneyimlenen süreçtir. Yas süreci her bireyde farklı şekilde ilerleyebilir. Çoğu zaman 6 ay içerisinde sonuçlanması beklenir. Ancak bu süreç bazı bireylerde çok daha uzun süre devam edebilir. Yas süreci yetişkinleri etkilediği kadar ergenleri ve çocukları da etkiler.

    Ergenlerde Yas Süreci Neden Olur?

    Ergenlerde yas süreci, bir arkadaşın, aile üyesinin ve hatta evcil hayvanın kaybı nedeniyle meydana gelebilir. Yas sürecinin ortaya çıkması ve bireyin yasta hissetmesi için değer verdiği kişinin hayatını kaybetmiş olmasına gerek yoktur. Bazı durumlarda yas süreci bireyin, sevdiği kişi ile bir daha asla görüşemeyecek olduğunu düşünmesi sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

    Ergenlerde Yas Süreci Belirtileri Nelerdir?

    Ergenlerde yas süreci belirtileri arasında aşırı üzgünlük hali, kendi içine kapanma, sosyal etkileşimlerden kaçınma, iştahsızlık ve ağlama krizleri yer alabilir. Bununla birlikte birey yas sürecinde nefes almakta güçlük çekebilir, suçluluk duygusuna sahip olabilir ve kendisini sürekli yorgun hissedebilir.

    Yas Süreci Aşamaları Nelerdir?

    Yas süreci genel olarak 5 evrede veya aşamada incelenir, bunlar şu şekilde sıralanabilirler:

    • İnkar: Bu aşamada olan birey meydana gelen olayı kabullenmek istemez ve gerçek olmadığını düşünür. Bu aşama birkaç dakikadan birkaç haftaya kadar sürebilir. 
    • Kızgınlık: Meydana gelen olayın sorgulanması ile ortaya çıkar ve bireyin aşırı miktarda öfkeli olması ile karakterizedir. Birey yaşanan olayın neden kendi başına geldiği yönünde öfke hissi duyabilir.
    • Pazarlık: Pazarlık aşaması, bireyin meydana gelen olayı tersine çevirmek, hafifletmek için giriştiği bir süreçtir. Bu aşama, yas sürecine neden olan olaya göre değişiklik gösterebilir.
    • Depresyon: Pazarlık aşamasının istenilen şekilde sonuçlanmaması ile bireyin girdiği duygudurum halidir. Birey bu süreçte suçluluk hissi duyabilir, mutsuz, umutsuz ve değersiz hissedebilir.
    • Kabullenme: Meydana gelen olayın kabullenildiği ve bireyin bu olay hakkında hala üzüntü duysa da yaşanılanları kabullendiği evredir.

    Yas evreleri bu şekilde sıralanabilir.

    Ergenlerde Yas Süreci Nasıl Atlatılır?

    Ergenlerde yas süreci, yas aşamalarının sağlıklı ve ideal bir şekilde geçilmesi ve bireyin bu aşamaları deneyimledikten sonra yaşamına kaldığı yerden devam edebilmesi ile aşılır. Ancak çoğu birey için bu sürecin profesyonel destek almadan gerçekleşmesi oldukça zordur. Bu yüzden yas sürecinde olan çocukların yaşlarına ve benzer kriterlere göre yönlendirilmeleri, desteklenmeleri gerekmektedir.

    Yas Sürecinde Profesyonel Destek Almanın Önemi Nedir?

    Özellikle de ergenlik ve çocukluk çağında deneyimlenen kayıplar, bireylerin ilişkilerini ve genel olarak da yaşamı sorgulamalarına neden olabilir. Bu sorgulama süreci, bireyin yaşı sebebiyle yıkıcı ve çocuk için zararlı bir şekilde ilerliyor olabilir. Çünkü özellikle de çocuklar ve ergenler, yas hissinin hayatlarına kazandırdığı olumsuz kavramlarla baş etmek için ihtiyaç duydukları sağlıklı savunma mekanizmalarına sahip olmayabilirler.  Bu da yas sürecinin uzamasına ve çocuğun bu süreçte pek çok olumsuz durumla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu yüzden yas sürecinde profesyonel destek alınması çok önemlidir.

    Yas Süreci Kaç Ay Sürer?

    Yas sürecinin genellikle 6 ay kadar sürmesi ve bireyin yasa neden olayı kabullenmesi ile sürecin sonlanması beklenir. Bununla birlikte bazı kişilerde yas süreci biraz daha uzun sürebilir. Eğer yas süreci 6 aydan daha uzun süredir devam ediyorsa ve bireyin günlük yaşamı, eğitim hayatı ve beslenme alışkanlıkları gibi önemli durumlar bu süreçten olumsuz etkileniyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Yas sürecinde gerçekleştirilen terapi ve tedavi uygulamaları bireyin yas duygusu ile daha ideal bir şekilde baş etmesine yardımcı olabilir. Böylece yas süreci çok daha kolay bir şekilde atlatılabilir.

    Yas Süreci Terapisi Nasıl Olur?

    Yas süreci terapisi, bireyin yas aşamalarını sağlıklı ve ideal bir şekilde geçirebilmesi ve en nihayetinde ise meydana gelen durum ile barışması amacıyla yapılır. Yas terapisi, yas duygusuna neden olan etmeni ortadan kaldırmak veya bireyin yas sürecini yaşamadan, bu süreci sonlandırmak için yapılmaz. Çünkü insanlar, onlar için değerli olan bireyleri kaybettiklerinde doğal olarak üzüntü ve özlem hissi duyarlar. Yas sürecinde bu hisler baskılanmamalıdır. Ancak bazı bireyler yas aşamalarını ideal bir şekilde geçiremez, aşamalardan birinde sabit kalabilir veya yas süreci, bazı bireylerin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Bu süreçte mutlaka bir psikologdan profesyonel destek alınmalıdır. Yas süreci boyunca gerçekleştirilen görüşmeler ve psikoterapi uygulamaları, bireyin yas aşamalarını ideal bir uzunlukta ve yıkıcı olmayan bir şekilde deneyimlemesini sağlar. Böylece birey duygularını sağlıklı bir şekilde yaşama ve ifade etme fırsatı bulur, zaman içerisinde de kendisini daha iyi hisseder. Yas süreci terapisi kapsamında dinamik psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.

    Ankara Yas Süreci Terapisi Fiyatları

    Ankara yas süreci terapisi fiyatları, terapi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.