Yeme Bozuklukları Tedavisi Ankara
Yeme bozuklukları tedavisi Ankara, yeme bozukluklarını ortadan kaldırmak ve bireyin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesini sağlamak amacıyla yapılan tedavi uygulamasıdır. Yeme bozuklukları, özellikle de çocuklar ve ergenlik dönemindeki bireyler için son derece tehlikelidirler. Ergenlik dönemindeki bireyler ihtiyaç duydukları besinleri, düzenli bir şekilde ve yeterli miktarda almadıklarında gelişimleri ile ilgili problemler görülebilir. Hatta yeme bozuklukları çocukların yetişkinlik yaşamını da ciddi ölçüde etkileyebilir. Yazımızın devamında ‘’Yeme bozukluğu tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Ergenlerde yeme bozukluğu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Ergenlerde yeme bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Ergenlerde yeme bozukluğu nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yeme bozuklukları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yeme Bozuklukları Nedir?
Yeme bozuklukları, bireyin beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyen, ciddi psikolojik rahatsızlıklardır. Yeme bozukluğunun pek çok farklı türü vardır. Yeme bozuklukları genellikle ergenleri ve çocukları etkiler ancak yetişkinler de yeme bozukluklarına sahip olabilirler.
Ergenlerde Yeme Bozuklukları Neden Olur?
Yeme bozuklukları çeşitli çevresel ve genetik faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Çevresel etmenler arasında ailenin veya çevrenin bireye kilo alımı ve benzer konular hakkında baskı ve zorbalık yapması yer alır. Bununla birlikte aile üyelerinden birinde yeme bozukluğu olan çocuklar, bu rahatsızlık konusunda daha büyük bir risk altındadırlar.
Ergenlerde Yeme Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?
Yeme bozukluğu belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Kısa bir sürede yüksek miktarda kilo vermek veya kilo almak.
- Sürekli tüketilen besinlerin kalorisini hesaplamak.
- Yemek yedikten sonra kendini kötü ve değersiz hissetmek.
- Kilo almaktan korkuyor olmasına rağmen bireyin aşırı miktarda yemek yemesi.
- Sürekli kilo almak ve zayıflamak gibi konular hakkında konuşmak.
- Bozulmuş beden algısı.
- Zayıf olunmasına rağmen kiloluymuş gibi hissetmek.
- Sürekli kendisinin ve başkalarının kilolarını kıyaslamak.
Ergenlerde yeme bozuklukları belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Yeme Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Yeme bozukluğu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Anoreksiya nevroza, bireyin kilo almaktan korkmasıyla ve bu yüzden de ihtiyaç duyduğundan daha az besin tüketmesi ile karakterize olan bir yeme bozukluğudur.
- Bulmia nevroza, anoreksiya nevroza gibi bireyin kilo almaktan korkmasıyla karakterize olan bir yeme bozukluğudur. Ancak bulmia nevrozada birey yemek yeme isteğini bastıramaz ve kilo almaktan korkuyor olmasına rağmen gün içerisinde ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla kalori alır. Sonrasında ise bu yüzden kendisini kötü hisseder.
- Pika, bireyin besin değeri olmayan toprak, sabun ve kül gibi maddeleri tüketmesi ile karakterize olan bir yeme bozukluğudur.
- Tıkanırcasına yeme bozukluğu, bireyin kısa bir zaman diliminde ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla besin tüketmesi ile karakterize olan bir yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğu ‘’binge eating’’ olarak da isimlendirilmektedir.
Yeme bozukluğu tipleri bu şekilde sıralanabilir.
Ergenlerde Yeme Bozuklukları Neden Zararlıdır?
Yeme bozuklukları, ergenlerde görece sık görülen bir problemdir. Ergenlik çağındaki bireylerin günlük alabilecekleri ve almaları gereken kalori miktarı sınırlıdır. Bu kalori, besin değeri yüksek ve sağlıklı gıdaların tüketilmesi ile alınmalıdır. Böylece bireyler sağlıklı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam edebilirler. Bununla birlikte yeme bozukluğu sorunu ile karşı karşıya olan bireyler, günlük kalori alım ihtiyaçlarını sağlıksız ve zararlı besinlerle giderebilirler. Hatta bazı yeme bozuklukları bireylerin ihtiyaç duyduklarından daha fazla kalori tüketmelerine ve dolayısıyla da hızlı bir şekilde kilo almalarına; bazı yeme bozuklukları ise bireylerin ihtiyaç duyduklarından daha az kalori tüketmelerine ve dolayısıyla da ideal kilolarının çok altında bulunmalarına neden olabilir. Tüm bunlar gelişim çağında olan bireyler için oldukça zararlıdır. Bu yüzden ergenlerde yeme bozuklukları tedavisi ihmal edilmemelidir.
Ergenlerde Yeme Bozuklukları Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ergenlerde yeme bozuklukları tedavisi, aylar ve hatta bazı durumlarda yıllarca devam edebilir. Ancak tedavi sürecinde bireyin beslenme alışkanlıkları düzenlenmiş olur ve birey tedavi öncesine kıyasla çok daha sağlıklı bir şekilde beslenmeye başlar. Bu yüzden yeme bozukluğu tedavisi geciktirilmemeli ve yeme bozuklukları ihmal edilmemelidir. Yeme bozukluğunun tedavi süresi, yeme bozukluğunun türüne, şiddetine ve tedavi sürecinde tercih edilen uygulamalara göre değişiklik gösterebilir.
Ergenlerde Yeme Bozuklukları Tedavisi Nasıl Olur?
Yeme bozuklukları, yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi, düzenli beslenmenin teşvik edilmesi ve zararlı beslenme alışkanlıklarına neden olan etmenlerin psikoterapi yolu ile ortadan kaldırılması sayesinde tedavi edilir. Bu süreçte birey ile psikolog özel bir görüşme gerçekleştirirler. Bu görüşme sırasında yeme bozukluğunun türü belirlenir, yeme bozukluğuna neden olan potansiyel etmenler değerlendirilir ve bireyin tercihleri de göz önünde bulundurularak bir tedavi planlaması yapılır. Bu süreçte bireyin yaşına göre ebeveynlerin de görüşleri alınır ve ebeveynler tedavi süreci hakkında bilgilendirilir. Ergenlerde yeme bozukluğu tedavisi sırasında genellikle bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamalarına başvurulur. Bununla birlikte farklı terapi uygulamaları ve psikiyatri hekimi tarafından reçete edilen özel ilaçlar da tedavi sürecine eşlik edebilir.
Ankara Yeme Bozuklukları Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara yeme bozuklukları tedavisi fiyatları, tedavi sürecinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.