Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Ankara
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi Ankara, OKB’nin bireyin yaşamı, düşünceleri ve çevresi ile olan etkileşimi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yapılan tedavidir. Yazımızın devamında ‘’Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi Ankara nasıl yapılır?’’, ‘’Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi Ankara ne kadar sürer?’’ ve ‘’Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyonlar adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelerin, bireyde rahatsızlık ve kaygı hissine yol açması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bahsi geçen obsesyonlar yani takıntılı düşünceler gün içerisinde bireyi sürekli rahatsız eder, bireyin kaygı hissi yaşamasına, endişe duymasına ve günlük yaşamına odaklanamamasına neden olurlar. Obsesyonların yol açtığı rahatsızlıklardan kurtulmak isteyen bireyler, bu düşünceleri deneyimlediklerinde birtakım ritüeller, zorlantılar yani kompulsiyonlar gerçekleştirmeye başlarlar. Bu tekrar eden davranışlar bireye anlık olarak rahatlama sağlayabilir ancak obsesyonlar için kesin bir çözüm yolu sunmazlar.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?
Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Genetik etmenler ve ailevi yatkınlık OKB’nin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.
- Aşırı stresli bir yaşama sahip olmak veya aile içi sorunların yaygın olduğu bir evde büyümüş olmak.
- Sinir sistemini, beyin yapısını ve beyin biyokimyasını etkileyen bazı durumlar.
- Hormon dengesizliği gibi etmenler.
- Bireyin anlık ve yoğun bir stres tepkisi vermesine neden olan psikolojik travmalar.
- Tekrarlayan ve bireyin yaşamını geçmişte oldukça olumsuz yönde etkilemiş olan enfeksiyonlar.
Obsesif kompulsif bozukluk bu gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri genel olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Bunlar obsesyonlar ve kompulsiyonlardır:
Yaygın rastlanılan obsesyonlar arasında şunlar bulunur:
- Kirlenmekten korkmak.
- Mikrop kapmaktan, hasta olmaktan korkmak.
- Simetri ve düzen konusunda saplantılı düşüncelere sahip olmak.
- Cinsellikle veya dinle alakalı takıntılı düşüncelere sahip olmak.
Yaygın rastlanılan kompulsiyonlar yani zorlantılar arasında şunlar bulunur:
- Sık sık el yıkamak, sürekli duşa girmek ve sürekli temizlik yapmak.
- Sürekli antiseptikler ve dezenfektanlar kullanmak, bir pandemi durumu haricinde bile maske ile seyahat etmek.
- Sürekli mobilyaları düzene sokmak, bir şeyleri saymak, ocağı kontrol etmek, pencereyi kapattığından emin olmak için yataktan kalkmak vb.
- Birey için anlam ifade eden özel cümleleri veya dua benzeri söylentileri tekrarlamak.
Bahsi geçen belirtilere ek olarak bireyler obsesyonlar sırasında terleme, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi fiziksel şikayetlere sahip olabilirler.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Kimlerde Görülür?
Obsesif kompulsif bozukluk genelde aşırı stresli, kaygı sorunlarına sahip olan ve özgüven sorunları deneyimleyen bireylerde görülür. Bununla birlikte obsesif kompulsif bozukluk kadınlarda, erkeklere kıyasla biraz daha sık görülebilir. Obsesif kompulsif bozukluk genelde ergenlik döneminde ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde yetişkinlik döneminde de devam eder. Bununla birlikte rahatsızlığın ilk defa yetişkinlik döneminde görülmesi de mümkündür.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Ankara Ne Kadar Sürer?
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi süresi, tedavinin hangi yöntemlerle gerçekleştirildiğine, bireyin yaşına ve rahatsızlığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Tedavi sürecini yürüten uzmanlar, konu hakkında danışanlarını detaylı olarak bilgilendirecektir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen obsesif kompulsif bozukluk gerek bireyin deneyimlediği obsesyonlar gerekse de kompulsiyonlar nedeniyle günlük yaşamın zorlaşmasına neden olur. OKB, bireylerin çevreleri ile olan iletişimlerini ve etkileşimlerini ciddi ölçüde olumsuz etkiler. Aynı şekilde bireyin kendi hisleri, arzuları ve düşünceleri ile olan ilişkisi de OKB nedeniyle zarar görebilir. Bu yüzden OKB tedavisi ihmal edilmemelidir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi, sırasında psikiyatrist tarafından reçete edilen özel ilaçlarla ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen psikoterapi uygulamaları ile yapılabilir. Bazı durumlarda bu uygulamaların her ikisi birden, bazı durumlarda ise yalnızca bir tanesi tedavi için tercih edilir. Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde bilişsel davranışçı terapi gibi uygulamalar son derece yaygın bir şekilde kullanılır. Bilişsel davranışçı terapi, bireyin; tekrar eden düşüncelerinin neden ortaya çıktığı, bu düşüncelerin hangi sonuçlara neden olduğu ve bu düşüncelerden nasıl kurtulabileceği konusunda farkındalık kazanmasına yardımcı olur.
Ankara Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Fiyatları
Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları, tedavi uygulamalarının detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.